Fiat X1/9 Club Nederland

Binnenspiegel


6 maart 2012
Een veel gehoord probleem betreft het "mat" worden van de binnenspiegel / achteruitkijkspiegel. Het glaasje wordt dof en het zicht naar achteren daardoor behoorlijk belemmerd en beperkt. Tijd voor een nieuwe spiegel...

Neen, dat is niet nodig. Het probleem van een dof wordende spiegel is heel eenvoudig te verhelpen en op te lossen. het is gewoon een kwestie van goed reinigen. Hierbij stapsgewijs een tip hoe je dit zelf kunt doen!

Demonteer de binnenspiegel (2 kruiskopschroeven). Leg de spiegel op een tafel / vlakke ondergrond om goed te kunnen werken (een handdoek eronder kan geen kwaad, omdat de glaasjes heel kwetsbaar zijn en snel barsten).
Het binnenwerk (bestaande uit een kunststof frame met daarin een spiegelglas en een doorzichtig glas) kun je voorzichtig verwijderen / uit het metalen huis halen m.b.v. een plamuurmes of brede stalen lineaal. Zoek een klein kiertje en steek het plamuurmes voorzichtig tusen het plastic frame en het metalen huis van de spiegel.
Beweeg het mes voorzichtig heen en weer en maak de kier steeds iets groter. Het binnenwerk floept er dan gemakkelijk uit (let op: zeer breekbaar).

Vervolgens kun je de beide glaasjes goed reinigen met spiritus. Daarbij is het wenselijk het achterste spiegelglaasje uit het plastic frame te halen zodat je er goed bij kunt.
Het metalen huis kun je ook eenvoudig opfrissen: lichtjes schuren, dun laagje primer erop (spuitbus bijv. Motip) en vervolgens netjes aflakken met een spuitbus zwart mat (gewoon Motip is perfect hiervoor).
Zorg er voor dat je het plastic clipje even met schilderstape afplakt.

Vervolgens druk je het spiegelglaasje voorzichtig weer terug in het plastic frame en monteer je het geheel weer in het metalen spiegelhuis. En voila: als nieuw....

Uit: Uno Barra Nove nummer 94, september 2011, jaargang 25
Door: Henk Martens


Terug