Fiat X1/9 Club Nederland
14 maart 2017

Solway Slalom Scotland: X1/9 owners club national meeting 26-28 augustus 2016


Donderdagmiddag 25 augustus, 32 graden C. Vanaf 3 uur inschepen in IJmuiden op de King Seaways. We gaan naar het National Weekend of the X1/9 owners club in Schotland.

Voor Max is het spannend of de X de temperatuur zowel binnen als buiten de motor aankan. De temperatuur loopt even naar de 100 graden in een kleine file, maar dat is keurig bij deze tropische omstandigheden.

Categorie: Ingezonden
Ingezonden door: Nicolette

Rond 5 uur staat de X strak geparkeerd op deck 4 en kunnen we gaan genieten van onze vakantie. Aan boord is het bij de eettentjes en bars al gezellig druk. Gelijk maar een ijsje eten op deck 12 en het vertrek van de boot gadeslaan. Hebben ze de deuren goed gesloten?

De reis naar New Castle is rustig en relaxed: warm en een compleet vlakke zee. We arriveren de volgende dag om 9 uur Engelse tijd. De zon schijnt, dus het dak kan eraf en zo rijden we het Engelse land in, keurig aan de linker kant van de weg. Nog wat onwennig op de rotondes, maar samen komen we er wel uit. TomTom richting Caerlave-rock Castle ingesteld, waar we pas rond 2 uur verwacht worden.

In een dorpje horen we iemand roepen: ’Oh, I love your car’ en zien we duimen omhoog gaan. Engelsen houden van old-timers en dit soort auto’s.

2 uur is bij ons 2 uur, dus wij zijn om 2 uur bij Caerlaverock Castle.

We zien drie X-en staan, maar niet de bijbehorende eigenaren. Tijdens een bakje koffie vóór het kasteel zien we een man naar een X lopen. Vervolgens schudt hij iemand de hand. Wij maken ons ook kenbaar. We zijn nu met een Schot en een Engelsman en later voegt een echtpaar zich bij ons: ook Engelsen. Al gauw merken we hoe de verhouding is tussen Schotten en Engelsen. Als tussen Nederlanders en Belgen. Grappen over het weer, over wegen die al 20 jaar niet veranderd zijn in Schotland e.d.

 

Ewan, de organisator van het weekend zou ook tussen 2 en 3 uur komen om ons naar de campingsite te leiden. Ruim na 3 uur komt er een busje aangereden met een trailer erachter. Op de trailer een grijze X. In de bus zitten Patricia uit Duitsland en Ewan uit Glasgow. ’Sorry, de X was nog niet klaar… Ik ga niet met jullie die kleine weggetjes rijden, maar als jullie de zee aan je linkerhand houdt, dan kom je vanzelf bij Kirkcudbright en daarna bordjes camping volgen’, zegt Ewan vrolijk. ’Oh ja, de abdij-ruïne bij New Abbey is ook heel mooi’. Wij gaan achter onze nieuwe vrienden aan richting New Abbey. Onderweg passeert ons een gele X. Ook zij sluiten zich aan richting de abdij. In de theetuin in New Abbey wordt de basis gelegd voor nieuwe vriendschappen, maar het lijkt of de mannen elkaar al jaren kennen. Wat hen bindt is de X, hoe die rijdt, hoe oud die is, hoe die uit elkaar en weer in elkaar moet.

 

Op de camping zien we zo her en der X-en staan. De groep druppelt binnen, maar één persoon ontbreekt: Rob. Hij is wel op weg naar Schotland maar heeft per ongeluk onderweg diesel getankt en dat kan zelfs een X niet aan. Ewan met zijn trailer heeft zijn hulp aangeboden: Rob hoefde maar te bellen. Ware het niet, dat er op de camping geen bereik is. Dus midden in de nacht arriveert ’Lord of missfuel’ pas en zien wij hem de volgende ochtend aan de start voor de Spectacular Scenic Drive langs de Solway Coast.

 

We zijn met dertien auto’s, met zo’n 20 personen en twee honden. En ook hier merken we weer dat een tijdschema in Schotland maar bijzaak is. We nemen alle tijd om elkaars X-en te bewonderen, te vergelijken en applaudiseren als Rob met een rijdende X aan komt.

Ook de X van Ewan is er klaar voor en slechts een half uur ’te laat’ vertrekken we. Na een kwartier laat Ewans auto het even afweten en moet op een kruising aangeduwd worden. Daarna gaat het beter en arriveren we iets later bij de koffiestop. Ook daar gaan we wat later weg, omdat er foto’s gemaakt moeten worden en iedereen niet uitgepraat raakt met elkaar. Na 5 minuten stopt het peloton auto’s weer: we missen drie auto’s. Voor ons een mooi fotomoment met tien auto’s op een rij, terwijl Ewan de andere drie gaat zoeken. Eén auto kon niet starten, de andere twee bleven om te helpen. Weer op pad.

 

We lunchen in New Abbey aan de kust, we eten een ijsje bij Rockcliffe en om 5 uur worden we weer in Kirkcudbright verwacht voor het diner. Erg vroeg maar om 7 uur begint de Tattoo & Firework display: een feest met dans, demo’s van soldaten (Engelsen tegen de Schotten) en doedelzakspelers. Een erg gezellige en toepasselijke afsluiting van een prachtige dag.

 

Zondag moeten we van Ewan al om 9 uur klaarstaan.

We gaan ons presenteren op de Classic Car Show in Kirkcudbright. Tijdens de Scenic Drive van alle old-timers haakt de X-club af en kiest haar eigen weg. We splitsen in twee groepen, maar wij komen de andere groep weer tegen met een pech-auto. Iedereen helpt hem weer op weg en daarna heeft Ewan een verstopte sproeier.

Weer iedereen aan de kant. De wijze mannen buigen zich wederom over zijn luchtfilter en we kunnen weer verder. In de middag arriveren we weer op de Oldtimer Show en stelen de show met een twaalftal X-en. Engelsen en Schotten zijn gek op deze auto’s merken we weer.

 

Het diner gebruiken we in Kippford alwaar er drie prijzen worden uitgereikt: wie heeft de meest verzorgde X, wie kwam met de meeste moeite naar Schotland en wie kwam het verste hiervandaan. Rob en Jenny winnen de prijs voor de best verzorgde X, Rob heeft de meeste moeite gehad om in Schotland te geraken met zijn diesel tanken (of was dat een vooropgezet plan om deze prijs te kunnen winnen??) en Max en ik kwamen van het verst, hoewel wel een groot stuk met de boot…

Maandag vertrekt iedereen. Om halftien verzamelen we op de parkeerplaats om afscheid te nemen. De X van Ewan staat weer op de trailer. We praten nog wat na, krijgen een koekje in de vorm van een X, gebakken door Rob en Jenny, er wordt gezoend en alvast gespeculeerd over de volgende jaarlijkse meeting.

 

Max en ik gaan volgend jaar zeker proberen om weer deel te nemen aan de national meeting van de Engelse Owners club, want Groot Brittannië is een prachtig land voor de X en de clubmensen zijn echte vrienden geworden!

 

Na de meeting zijn we nog een weekje in Schotland gebleven.

We zijn richting Edinburgh gereden en daar de omgeving met de X verkend. Een geweldig land dat speciaal voor dit soort autootjes is gemaakt. Bovendien zat het weer ook mooi mee. Wij kunnen iedereen aanraden een keertje met de X naar Engeland of Schotland te gaan. En het leuke is, je hoeft maar tot de kust van Nederland te rijden.

 

 

September 2016

Max en Christianne Geerdes, Renswoude