Fiat X1/9 Club Nederland
16 augustus 2017

Milieurestricties in Frankrijk


Net als in Duitsland, Nederland (Utrecht!), België (Antwerpen!) zijn ze per 1 mei ook in Frankrijk begonnen steden of delen daarvan af te sluiten voor vervuilende auto’s.
Categorie: Ingezonden
Ingezonden door: Nicolette

In Parijs mag je binnen de rondweg (Périferique) niet meer zonder milieusticker komen. Alleen kun je als buitenlander met een oldtimer geen milieusticker bestellen! Contact met het Frans Verkeersbureau in Amsterdam leverde niets op; zij wisten het ook niet. En een bekeuring kost 60 euro, dus nemen wij liever geen risico.

Daarom contact gezocht met Ger van der Heiden, onze ’Lokale man in la douce France’. Hij legde het probleem voor aan de Franse overheidsorganisatie belast met de uitgave van de milieustickers. Het antwoord van hen was dat Oldtimers van 30 jaar en ouder (in het Frans ’véhicules de collection’) vrijgesteld zijn. Maar let op, deze hebben in Frankrijk een apart kentekenbewijs, de carte grise. Een gewone oude bak krijgt deze carte grise dus niet; het moet een hobby-, liefhebbers-, verzamelaarsauto zijn.

Vandaar ook het advies van Ger om het kentekenbewijs van je dagelijkse gebruiksauto ook mee te nemen om de gendarmes te kunnen overtuigen van het feit dat jouw X echt een hobby-auto is.

Echt 100% zekerheid levert dit niet op, maar we proberen het dan toch maar.

Ik heb ook nog een stukje tekst van het oldtimerblog.nl in het Frans vertaald, omdat daar een mooi verhaal in staat over het mogen rijden met donkerblauwe platen in Nederland.

Misschien dat dat ook nog helpt.

Afgelopen week heb ik in Parijs eens goed gekeken naar de stickers. Nog niet 1 op de 3 auto’s rijdt op dit moment binnen de ring met een sticker rond. Wat de reden daarvan is weet ik niet, maar op dit moment is de controle dus nog niet echt scherp.

Ze hebben daar wel andere zaken aan hun hoofd met al die aanslagen van tegenwoordig…

Feddy en Hepie Risselada

 

Antwoord van Ger van der Heiden:

 

Na lang wachten toch bericht gekregen van de instantie die de regelgeving omtrent de luchtzuiverheid in Parijs moet regelen (met stickers e.d.). Zij geven aan dat een auto die ouder is dan dertig jaar, zonder verdere maatregelen in Parijs rond mag rijden.

Het moet wel uit het kentekenbewijs blijken dat hij ouder is.

De datum toelating is dan al voldoende lijkt mij.

Ik zou deze mail uitprinten en meenemen bij je kentekenbewijs van de X, en daarnaast ook een kentekenbewijs van de auto voor dagelijks gebruik. Daarmee kun je aantonen dat de X je tweede auto is zodat ze meteen kunnen zien dat het een ’old-timer’ is.

Het franse woord voor old-timer is overigens ’une voiture de collection’. Letterlijk dus een verzamelaars-auto.

 

Groetjes, Ger

Bonjour,

Les véhicules de collection de plus de 30 ans  n’ont pas de restrictions vous pouvez circuler dans Paris,

cependant faudra que celle-ci soit indiquée  sur la carte grise.

Cordialement,

Service de délivrance des Certificats Qualité de l’Air