Fiat X1/9 Club Nederland
5 januari 2018

Het X1/9 register Nederland


Voor menig X1/9 liefhebber is de historie van zijn of haar X1/9 erg belangrijk. Met X1/9s die inmiddels de 40 jaar gepasseerd zijn wordt het achterhalen van de achtergrond steeds lastiger. Daarom registreren we met onze club al meer dan 25 jaar zo veel mogelijk X1/9s. We hopen hiermee alle eigenaars te helpen om hun historie compleet te maken en het overzicht te behouden.

Categorie: Nieuws
Ingezonden door: Nicolette

Historie clubregister

Nadat in 1986 onze club is opgericht kwam rond 1991 de eerste aanzet tot een papieren clubregister. Leden konden met een formulier de gegevens en foto’s aanleveren. In oktober 1992 kwam er nog een expliciete oproep in het clubblad UBN bij. Hoewel veel clubleden reageerden zijn er altijd X1/9s onbekend gebleven. Meerdere X1/9s waren al gesloopt voor de oprichting van de club, niet alle eigenaars waren clublid en niet alle clubleden hebben hun gegevens ingediend. Door de jaren heen zijn er ongeveer 600 verschillende X1/9s geregistreerd.

 

In 2013 stelde de RDW met open data alle kentekens beschikbaar van nu nog rijdende auto’s. Daarmee werd het interessant om het register te digitaliseren en aan te vullen. Sinds 2016 hebben we dan ook een compleet digitaal register en archief waarmee het voor ons mogelijk is om snel de beschikbare informatie terug te vinden. Het register groeit nog maandelijks.

 

Welke informatie is beschikbaar

Door nieuwe oproepen sinds 2016 en met dank aan de medewerking van clubleden en andere geïnteresseerden is het register inmiddels gegroeid tot ruim 1.100 X1/9s. Het betreft X1/9s die ooit met een Nederlands kenteken hebben rondgereden; zowel origineel Nederlandse als ook geïmporteerde X1/9s, 1300 – 1500 – Bertone, gesloopt – geëxporteerd – rijdend.


Van deze Xen zijn gegevens bekend zoals kenteken, chassisnummer, huidige en originele kleur, data eerste toelating en registratie in Nederland (import), land van herkomst en ga zo maar door. Van 750 X1/9s zijn inmiddels ook foto’s beschikbaar. Dit zijn scans van het papieren register van de club, scans van oude foto’s van clubleden, publicatiefoto’s en aangeleverde digitale foto’s van huidige eigenaars. Daarmee is het een bron van informatie voor alle (ex) eigenaars die de X1/9 een warm hart toedragen.

Ben je benieuwd wat er van jouw (vorige) X1/9 bekend is of wat daarmee gebeurd is? Neem dan contact met onderstaande op. Er worden geen personalia van (vorige) eigenaars verstrekt aan derden.

 

Waar willen we naar toe

Het register wordt steeds completer. We zijn hierdoor in staat om statistieken weer te geven. Denk hierbij aan bestaande (originele) kleuren, aantallen geleverd, geïmporteerd en rijdend per jaar. Geschat zijn er in Nederland in totaal 1.500 – 1.750 X1/9s gekentekend, waarvan 500 – 600 geïmporteerd. We zijn dus al een heel eind onderweg maar we zijn er nog niet. 

Heb je een X1/9 of heb je er ooit een of meerdere gehad (ongeacht de staat rijdend, restauratie, gesloopt, geëxporteerd, gestolen)? Ben je in het bezit van oude foto’s van X1/9s waarop het kenteken zichtbaar is (clubdagen, straatfoto’s, evenementen)? En heb je je nog niet eerder aangemeld en wil je ook graag bijdragen aan het register? Stuur dan een e-mail met het kenteken naar onderstaande. Samen kijken we welke gegevens er al bekend zijn en welke er ontbreken zodat we het register completeren.

 

Alvast heel hartelijk dank voor de genomen moeite.

 

Louis Sindoni

e-mail: Lamboluigi@hotmail.com