Fiat X1/9 Club Nederland
22 april 2007

Clubspecials op Zandvoort


Zondag 22 april waren de clubspecials op Zandvoort. Meer dan 1000 auto's van allerlei merken hadden de gelegenheid genomen om op het zonovergoten circuit te genieten van ouderwetse rijpret. De thuisblijvers hebben ongelijk gekregen. Voor mij begon de dag om 08.00 uur om open naar Zandvoort te trekken vanuit een toen nog koud Arnhem. Kacheltje aan, met handschoenen in 1.5 uur naar Z.
Categorie: Verslagen
Ingezonden door: P.Oosthoek
Pas ter hoogte van Abcoude kwam ik de eerste leuke auto's tegen. Een aantal Abarth's op een trailer en bij Haarlem een heel nest brommende en grommende Alfa's. Leuk maar net niet oud genoeg. Op het circuit stonden al wat X's bij de clubstand en gaandeweg liep dat aantal op tot zo'n 11 Xmplaren. Opvallend veel "kleine bumpertjes" Mij viel op dat het met de gemiddelde conditie zo langzamerhand echt wel de goede kant op gaat. Ze zien er steeds beter uit en zijn dat gelukkig ook. Slechts een van onze helden had zich aangemeld voor het sportieve rijden en de rest ging de baan op voor recreatief rijden. Zelf had ik een prominente plaats gekozen helemaal vooraan achter twee Lotus-achtige bouwpakketten. Naast mij en achter mij alleen maar producten van dat andere Italiaanse merk met serieuze productieoplages. Nou meende ik dat ik de rijdersinstructies goed had gelezen en wist dus ook dat er alleen maar op de rechte stukken en uitsluitend rechts mocht worden ingehaald. Alleen wist de rest van het deelnemersveld dat niet en reden alsof ze door de duivel persoonlijk werden achternagezeten.

Ik heb van alles zien en horen voorbijkomen, ook producten van ons eigen merk waarvan ik niet eens wist dat die überhaupt boven de 120 km/h konden komen. Zo werd ik o.a getuige van het spinnen van een oranje Lamborghini Gallardo en een Belg in een Japans hok die achteruit tegen de afrastering stond na het nodige stuntwerk. Beschaamd moet ik u dan ook bekennen dat menige Uno, Punto en Cinquecento mij achteloos zijn voorbijgereden. Op een gegeven moment vond ik echter rechts beneden onder het dashboard het gaspedaal terug. Normaal hanteer ik dat met de nodige (Koos Spee) voorzichtigheid en omdat ik ook altijd weer met deze auto naar huis moet. Zo heb ik dan toch nog wat onverlaten kunnen wijzen op de plaats die ze in de hiërarchie innemen. Geachte Punto, Uno, Cinquecento en andere O's, uw plaats ligt achter de X en niet ernaast en zeker niet ervoor. De X heeft zich voortreffelijk gedragen, ook op de weg terug naar huis was het weer een plezier. Moge er nog heel wat zonnige dagen komen !
Marcel Krechting