Fiat X1/9 Club Nederland
24 september 2011

Toeristische toertocht


Eindelijk kon op zaterdag 24 september 2011 het dak er af! Na een verregende zomer was het een verademing om weer eens "open" te kunnen rijden.
Wij, zoon Arjan en ik, waren op weg naar Gorinchem om deel te nemen aan een toeristische toertocht voor auto's en motoren, georganiseerd door Hermans & Partners, Accountants en Adviseurs  met kantoren in Mijnsheerenland en Gorinchem.
Categorie: Ingezonden
Ingezonden door: P.Oosthoek
Voorwaarde voor deelname was wel dat de auto 15 jaar of ouder was. Nou dat was voor onze X geen probleem, want die heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 30 jaar (1981).
Het was de tweede keer dat Hermans & Partners deze relatiedag organiseerden. Waren er vorig jaar nog maar 15 deelnemers, nu stond de teller op bijna 50 (17 auto's en 15 motoren).

Buiten vóór het kantoor stonden koffie en thee klaar en kon de aankomst van de deelnemers gevolgd worden. Ik zal mij beperken tot de auto's want ja, motoren is voor ons toch niet zo interessant al zaten er wel geweldenaren als Ducati, Suzuki, Kawasaki en een heuse Harley tussen.
Het deelnemersveld bestond uit diverse Mercedessen (sedan en cabrio), een A-Ford, Jaguar E-type, Jaguar XK, Ford Thunderbird, een Alfa Romeo 2000 Spider, BMW, MG-B, een Ferrari Mondial en een Ferrari 328 GTS en jawel, één Fiat X1/9, de onze dus.
De staat waarin de auto's verkeerden liep uiteen van mooier dan af fabriek tot "er moet nog wel wat aan gedaan worden".

Na een korte uitleg was het tijd om te vertrekken. Na nog een foto vóór het kantoor gingen de deelnemers de weg op.
Via de Alblasserwaard werd richting gezet naar Kinderdijk waar de molens heel fotogeniek waren door nog een restantje nevel over de landerijen. Een prachtig gezicht. We zijn door dorpjes gekomen waar ik nog nooit van gehoord had. Soms leken het net verstilde museumdorpjes. Heel mooi!
Via de Graafstroom werd een stop gehouden bij Van der Heiden Trucks in Groot-Ammers waar een overheerlijke lunch klaar stond. Hierna was het in de zon genieten van al het moois, auto's en motoren, en werden er de nodige verhalen en ervaringen gedeeld.

Na de lunch ging het over de dijk richting Ameide om zo via Leerdam in Asperen te komen. Daar werd nog een bezoek gebracht aan Minidome, een huiskamermuseum voor miniatuurauto's. De eigenaar hiervan was 52 jaar geleden begonnen met het verzamelen van Engelse miniaturen, maar zoals met veel hobby's, was ook deze uit de hand gelopen met een 12½-jarig jubileum van het museum tot gevolg. Met een collectie van meer dan 7.000 miniaturen was er genoeg te zien in de twee huiskamers. Leuk, omdat zowel Arjan als ik ook verzamelaars zijn (hij Bburago 1:24 en ik Bburago 1:18), en om je eigen Dinky Toys van vroeger weer terug te zien. Ook de Fiat X1/9 was rijkelijk vertegenwoordigd.

Na een uurtje was het weer tijd om te vertrekken. Via Spijk naar Fort Vuren, waar de dag, na een rit van 120 km, in de schaduw van de bomen werd afgesloten met een hapje en een drankje.
Gebruind en (deels) verbrand konden we daarna gelukkig nog 60 kilometer "open" rijden op weg naar huis. Onderweg nog een opdracht uitgevoerd voor de fotografiecursus van Arjan met de X als onderwerp. Het blijft een plaatje.
Voor geïnteresseerden, de route is zó nogmaals te rijden en wordt op verzoek toegestuurd.

Peter en Arjan Oosthoek