Fiat X1/9 Club Nederland
14 maart 2012

Bertone collectie is nationaal erfgoed


Het Italiaanse ministerie van Erfgoed en Cultuur heeft een specifiek wetgevend besluit genomen. Hierbij wordt verklaard dat de Bertone collectie van historische auto's, te vinden op het hoofdkantoor in Caprie in de buurt van Turijn, nu onderdeel is van het Italiaanse artistieke erfgoed.

Categorie: Nieuws
Ingezonden door: P.Oosthoek

Het huidige hoofdkantoor van het Bertone gebouw werd persoonlijk ontworpen door Nuccio Bertone in de late jaren zestig en geopend in 1971. De nieuwe Bertone Collection-vleugel van het gebouw werd in 2005 toegevoegd. Hier worden 78 modellen tentoongesteld waaronder de productie-auto's, concept cars en one offs.

Dit alles representeert een eeuw geschiedenis van auto-ontwerp en (meer algemeen) een eeuw van "made in Italy". "Dit wetgevende besluit van het Italiaanse ministerie", zo zei mevrouw Lilly Bertone, de Voorzitter, "komt op een zeer bijzonder moment voor ons. We zijn nu het enige onafhankelijke Italiaanse auto-ontwerpbedrijf en volgend jaar zullen we ons 100-jarig bestaan vieren. We zijn blij met deze officiële erkenning door de overheid en zijn hier erg blij en tevreden mee. Het is een erkenning die een zeer duidelijke boodschap draagt m.b.t. alle inspanningen die we dag na dag hebben gedaan om onze onafhankelijkheid te behouden en de waarde van ons bedrijf te vergroten zonder uit Italië weg te gaan".

Het Bertone Museum betekent een financiële investering van € 2.200.000,=. "Een grote investering, die deel uitmaakt van een breder strategisch plan, gericht op versterking van de onderneming in de internationale markten, waarbij we onze wereldberoemde "Italian-ness" kunnen onderstrepen. We huren 60 nieuwe ingenieurs in voor ons ontwerpkantoor in Caprie en we hebben twee nieuwe kantoren geopend: één in Beijing, China en één in München, Duitsland. Dit alles om onze belangrijkste cliënten goed te kunnen blijven volgen".

Perspublicatie 8/2011