Fiat X1/9 Club Nederland
19 april 2009

Een bloesemtocht door de betuwe


De organisatie van een clubdag kun je tot in de puntjes proberen te regelen en dat doen wij, enthousiaste clubleden, dan ook altijd. Want het is jammer als er iets fout gaat wat je had kunnen voorkomen. Maar van één ding blijf je volledig afhankelijk en dat bepaald toch of de mensen er extra mooie herinneringen aan over houden: mooi weer !! Heerlijk rijden met het dakje eraf, jasje uit, de zon op onze bol en ergens buiten neerstrijken op een terrasje waar het biertje, wijntje, frisje of ijsje dan extra lekker genieten is.
Categorie: Verslagen
Ingezonden door: Administrator

Bij de toertocht door ons stukje Betuwe op 19 april hadden wij geluk: het weer was perfect! Zonnig, droog, maar niet al te warm. Volgens Henk rust er een zegen op de eerste clubdagen van het kalenderjaar; de weergoden zijn ons dan opvallend vaak goed gezind.

De opkomst voor deze dag was groot, ruim 60 clubleden inclusief aanhang hadden zich ingeschreven. Het nieuwe restaurant Zijdewinde, gelegen aan een kolk aan de dijk tussen Lent en Bemmel stroomde die morgen al snel vol. We hadden de bovenverdieping afgehuurd en na de koffie met boerencake begonnen wij met de jaarlijkse ledenvergadering. Lekker informeel, want onze bestuurleden; Piet, Warner en Henk informeerden ons staand aan een bartafel over het wel en wee van het afgelopen seizoensjaar. Zoals altijd een mix van serieuze zaken doorspekt met wat humor. Na een half uurtje waren we weer helemaal bijgepraat en konden we beginnen met waar we o.a. voor gekomen waren. Dus òp naar onze karretjes buiten op de parkeerplaats en kletsen over alles wat los of vast zit en/of zou moeten zitten. Leuk was het bezoek van een verslaggever van de Gelderlander, die de dag erna in de krant een aardig stuk over onze club schreef. De zon brandde, het terras lonkte al, maar eerst was er nog de lunch in het restaurant. Aan het eind ervan deelden wij de toertochten uit, waarna we vervolgens in een kleurige cologne naar de excursie reden: Fruitbedrijf de Woerdt in Ressen.

In de streekwinkel aldaar was het goed toeven, je kon er producten proeven en alras vulde menigeen zijn boodschappenmandje met allerlei Betuws lekkers. De aangrenzende boomgaarden stonden in volle bloei en de eigenaar Nico van Olmst legde ons enthousiast en gedreven de geheimen van de appel- en perenteelt uit. Zo weten wij nu dat er niets aan het (weers)toeval wordt overgelaten en hoe ze het voor elkaar krijgen om appels, geplukt in september, een jaar lang kakelvers te houden.

Uitgezwaaid door de familie van Olmst vervolgen wij de toertocht door de Betuwse dorpjes, langs bloeiende hoogstambomen naast liederlijke buitenwegen en zo mogelijk nog uitbundiger bloeiende laagstamboompjes van de hobby- of professionele fruitteler. De Betuwe is in deze tijd van het jaar op zijn mooist is. Tijdens het uitzetten van deze tocht bloeiden de pruimen- en kersenbomen maar vandaag vooral de appel- en perenbomen. Het was genieten van de vele mooie doorkijkjes in dit puur Hollandse stukje platteland. Ook mooi en indrukwekkend was Kasteel De Doornenburg, een robuust middeleeuwse kasteel. Het was goed pauzeren over de ophaalbrug en binnen de verdedigingsmuren bij de herberg. Het pintje, wijntje, frisje en ijsje kwamen eindelijk aan de beurt. Met enige moeite werd daarna het vervolg van de toertocht ingezet. Polder- en rivierenlandschap wisselden elkaar af, waarna een bezoek aan natuurmuseum Het Dijkmagazijn in Bemmel volgde. De fauna en flora uit deze streek waren hier in de notendop te bekijken en met de verrekijker kon je vanaf de bovenverdieping ook de (water)vogels van dichtbij bespieden.

Weer terug bij de Zijdewinde namen de leden van deze autoclub massaal het buitenterras in beslag. Doe maar een rondje en nog eentje! Het was zo gezellig dat we bijna zouden vergeten dat er nog een heerlijk dinerbuffet voor ons stond opgesteld, gelukkig op de eerste verdieping, want beneden zat het restaurant inmiddels al flink vol. Het eten was heerlijk! Voor ieder wat wils. Na het eten vertrokken de leden die nog ver moesten rijden, de rest schoof gezellig nog even bij elkaar onder het nog steeds heerlijk warme late-middag-zonnetje op het terras. Evalueren hoeft wat ons betreft niet, het was gewoon weer een op en top dag! Dat er nog maar veel mogen volgen!

Ina Martens