Fiat X1/9 Club Nederland
29 mei 2012

Clubdag Terschuur


Zondagmorgen, 20 mei, 10 uur. Vanaf de camping in Chaam (Noord-Brabant) gaan we met de X op weg naar Terschuur voor de clubdag op uitnodiging van Piet Pool, Jan Lokhorst en Dirk van Velthuizen, voor een toerrit over de Veluwe.

Categorie: Verslagen
Ingezonden door: Nicolette

Zonder ook maar één keer verkeerd te rijden (zonder Tom-Tom), komen we aan bij het Oude Ambachten- en Speelgoedmuseum. Op een apart deel van het parkeerterrein staan al 17 X-en in het gelid en is er ook nog een Fiat 850, een Jaguar, een Barchetta en een Volvo 340. Wij waren X nr. 18 en even later zou Dirk als nr. 19 ook nog aanschuiven met zijn onlangs volledig gerestaureerde X.

Binnen was het al een drukte van belang en het was weer heel leuk om iedereen weer te zien. Totaal bleken er die dag 33 personen aanwezig te zijn. Het hadden er meer kunnen zijn, maar er waren een aantal leden afgereisd naar Engeland voor de 40 Years of Fiat X1/9 Anniversary Rally. Na de financiën afgehandeld te hebben bij Piet, gaan we aan de koffie met gebak. Even daarna geeft Kees, de eigenaar van het museum, een korte uitleg en kunnen we een rondgang gaan maken door het museum. Alles blijkt thematisch verzameld te zijn en ook het een en ander is te koop. De tentoonstelling gaat van een compleet ingerichte kraamkamer tot een stoelenmatter, met alles wat daar tussenin zit. Heel leuk om op strooptocht te gaan naar voorwerpen en herinneringen uit je eigen jeugd.

Dan is het tijd voor de lunch. Er was meer dan genoeg, broodjes, brood, kroketten, krentenbrood, melk, koffie en thee. We zitten bij Ronald aan tafel en al pratend komen we er achter dat hij nog geen 10 km bij ons vandaan woont, aan de overkant van de Rotte (maar dan in Rotterdam). Hoe klein kan de wereld zijn.

Na de lunch was er nog tijd voor een bezoek aan het Speelgoedmuseum boven. Dit is nog niet zo groot, maar wordt dit jaar nog verdubbeld in oppervlakte.

Toen was het tijd om te vertrekken voor een rit van zo'n 90 km. Jan gaf nog een korte uitleg over de rit. Zo blijkt deze door onvoorziene omstandigheden een aantal maal aangepast te zijn, en zelfs op de zaterdag ervoor is er nog een aanpassing geweest omdat er ineens een wegopbreking was. Uiteindelijk ging iedereen naar buiten. De temperatuur was inmiddels zodanig dat het dak er af kon. Via allerlei landweggetjes komen we door gehuchten waar wij als westerlingen nog nooit van gehoord hebben (Achterveld, de Glind, de Valk).

In de Valk vallen de eerste spetters regen. Wat doen we; dak erop of nog even doorrijden? Toch maar het dak er op. Zijn we net de Valk uit, schijnt de zon weer, maar wel met een dreigende lucht. Toch maar weer het dak er af! Even later is het weer zo ver, dikke spetters, dus het dak er weer op, je zou er moe van worden.

We constateren dat het tot zo ver een hele mooie route is. Na Kootwijk komen we op een onverharde weg met het advies om niet te snel te rijden in verband met steenslag. Uiteraard volgen wij dat advies, maar er zijn altijd halve zolen die dat te langzaam vinden (geen deelnemers) en die scheuren je met een bloedvaart voorbij, waar door wij door het stof dus niets meer zien. Heb je de vorige dag speciaal je auto gewassen!

In Hoog Soeren wordt het tijd voor een stop. Daarna verder over de heidevelden en door de bossen van de Veluwe. Op de achtergrond dreigende luchten. Uiteindelijk belanden we in Voorthuizen, waar we een complete wolkbreuk over ons heen krijgen (het dak er dus weer op).

Al snel nadert nu de finish bij Restaurant de Goudreinet. Maar net daarvóór gaan we in de fout en komen we op de snelweg terecht. Nog een extra rondje via Voorthuizen dus. Van lieverlee komen alle deelnemers binnen en is het tijd om na te praten en bij te kletsen.

Hoog tijd voor het diner. Na een heerlijke champignonsoep met meer dan genoeg paddo's, komt het hoofdgerecht (biefstuk of scholfilet en voor de liefhebbers een smaakvol vegetarisch maal) vergezeld van de nodige bijlagen en een overheerlijk saladebuffet. Alles goed geregisseerd door Piet. Als toetje verschijnt er ijs met vers fruit en slagroom. Heerlijk, en wat hebben we tijdens het eten gelachen!

Dan wordt het weer tijd om afscheid te nemen. Op de terugweg naar de camping rijden we over de A27, precies op de scheidslijn tussen, links, heftige buien en dreigende luchten, en rechts, de ondergaande zon. Maar we hielden het niet droog. Eer we op de camping waren regende het pijpestelen en dat zou ook niet meer stoppen. Wat is er die avond een hoop gevallen! Uiteindelijk zijn we moe maar voldaan en met een fijne herinnering aan deze clubdag in ons caravanbed gerold, dromend van rode, gele, blauwe en groene X-en.

Piet, Jan en Dirk, heel veel dank voor deze mooie en bijzonder goed georganiseerde dag! En ja, Engelandvaarders, jullie zullen het vast ook fijn gehad hebben, maar deze dag hebben jullie gemist.

 

Peter en Anja Oosthoek (Bergschenhoek)