Fiat X1/9 Club Nederland
14 maart 2008

Bedrijfsbezoek VEGE-revisiebedrijf


Als beheerder van www.x19forum.nl kan ik meer informatie zien dan de "normale"gebruiker. Zo controleer ik altijd de e-mail adressen van personen om te kijken of het geen 'nep gebruiker' is. Tijdens zo'n controle viel mij op dat de nieuw aangemelde gebruiker, Peter v/d Velde, bij VEGE-motoren werkzaam is. VEGE is een van de grootste motorenrevisiebedrijven van Nederland. Dit leek mij een leuk idee voor een excursie en het contact was zo gelegd. Peter was ook zeer enthousiast en op vrijdag 14 maart 2008 zou de excursie plaatsvinden.
Categorie: Verslagen
Ingezonden door: Administrator
Op de bewuste middag zijn we met een groep van 12 personen door Peter het gehele bedrijf rondgeleid. Dit begon bij de opslag van de inruilmotoren (revisiemotoren werken met een statiegeldsysteem), vervolgens door naar de demontage en reinigingafdeling. Na het reinigen worden de verschillende onderdelen gecontroleerd en hersteld. Of weggegooid! Vervolgens kregen we uitleg over de revisie van cilinderkoppen (kleppen, slijpen, zittingen plaatsen e.d.) en over de revisie van het onderblok (honen, krukas balanceren e.d.). Hierna kwamen we uit bij de montageafdeling waar de verschillende componenten van een motor weer in elkaar worden gezet en vervolgens in een groot magazijn te worden opgeslagen. Bij VEGE in Spijkenisse worden jaarlijks ca 15.000 motorblokken gereviseerd. Ook zijn we bij een aparte afdeling geweest waar revisie van turbo's en injectiesystemen plaatsvinden.

Na deze bijzonder interessante en leerzame rondleiding zijn in colonne verder gereden naar Classic Passion ( www.classicpassion.nl ) waar we eveneens zeer hartelijk zijn ontvangen. De eigenaar (Cock) van dit bedrijf houdt zich bezig met onderhoud en restauratie van met name de fiat 1800-2300 modellen en is tevens importeur voor Nardi-sturen en verkooppunt van antiroestproducten. In de bedrijfsruimte stonden diverse oldtimers, waaronder diverse fiats 2300, een 600 multipla en een zeldzame Iso Grifo.

Afsluitend wil ik Peter en Cock bedanken voor deze bijzonder interessante en leerzame middag.

Martijn Elings