Fiat X1/9 Club Nederland
10 september 2012

6 juli 2012 Turijn


Onze X 1/9 werd 40 jaar; een kort verslag van alle festiviteiten tijdens de FIAT BERTONE  X 1/9 INTERNATIONAL MEETING-40th ANNIVERSARY in Turijn op 6-7-8-juli 2012.

Categorie: Verslagen
Ingezonden door: Nicolette

9 X 1/9’s en 23 clubleden hebben,  samen met 126 andere X 1/9’s uit heel Europa, dit memorabele feestje gevierd.

Het is een waardig eerbetoon geworden aan Fiat, Bertone, ontwerper Marcello Gandini en aan hun meesterlijke creatie: de X 1/9.

En dat ook  het Italiaanse publiek  de X 1/9 nog zeer waardeert hebben wij gemerkt toen op zaterdagochtend de 135 X 1/9’s werden opgesteld in de Via Roma, de mooiste winkelstraat in het prachtige historische centrum van Turijn.

Zij lieten in woord en gebaar ons weten, dat ze het model nog steeds prachtig vonden en er waren diverse oud Bertone medewerkers die trots lieten weten dat zij nog aan de X 1/9 hadden gewerkt.

In Turijn, de stad die bol staat van de autohistorie, was de opstelling van zoveel X 1/9’s  in al die  kleuren en in die sfeervolle Via Roma, een hoogtepunt voor alle deelnemers.

Maar de dag daarvoor, na ons te hebben ingeschreven en met oude en nieuwe internationale X 1/9 vrienden kennis te hebben gemaakt, was het bezoek aan het Museo Nazionale Dell ‘Automobile, waar de tenstoonstelling van “Bertone 100 year of car design” net van start was gegaan, ook al een hoogtepunt.

Een fraai overzicht van zijn meesterlijke klassiekers was daar opgesteld met o.a. de Runabout en de X 1/9 vierzitter.

Maar ook de Lancia Stratos, de Lamborghini Muira en Countach en de Alfa Romeo Montreal en de Fiat 850 spider stonden daar.  

Indrukwekkend was ook de historische gefotografeerde plattegrond van ca. 15x15 meter van Turijn in zijn hoogtijdagen, met daar op ingetekend de fabriekscomplexen van Fiat, Bertone, Pininfarina, Abarth en tientallen andere fabrieken die met de autofabricage te maken hadden. De hele stad stond er vol mee en dus was de auto voor de bevolking een belangrijke bron van inkomsten. 

Op zaterdagavond waren wij allemaal te gast bij het feestelijke galadiner in een restaurant dat buiten Turijn in de heuvels was gelegen.

Het was prachtig weer, net als de overige dagen en met ca. 250 X 1/9 deelnemers, werd buiten, tot laat in de avond aan lange tafels, heerlijk gedineerd; dat kan eigenlijk alleen maar in belle Italia.

Alle voorzitters, waar onder onze Henk Martens, werden naar voren geroepen en kregen een clubherinnering.

Extra leuk was dat wij de voormalige rechterhand van Nuccio Bertone, de heer Gian Beppe Panicco en tevens hoofd publiciteit, ontmoetten en met hem aan de praat raakten.

Dat verliep zo geanimeerd dat wij hem een paar dagen later uitnodigden op de lunch om enkele brandende vragen van hem beantwoord te krijgen.

Moet je nagaan, deze man heeft vanaf 1965 bij alle onderhandelingen gezeten die Nuccio Bertone met Ferruchio Lamborghini, Enzo Ferrari en Gianni Agnelli gevoerd heeft, dus je kunt je voorstellen wat hem allemaal bekend is.

Met veel plezier ging hij daar op in en dit werd een memorabel gesprek.

Bijzonderheden daarover gaan beslist nog volgen. 

Op zondag hebben wij nog het Mirafiori Motor Village bezocht, waar alle nu in de showroom staande Fiat, Lancia en Alfa modellen bekeken konden worden.

Daarna namen wij afscheid van elkaar en bedankten de leden van de Club X 1/9 Italia hartelijk voor de prachtige Anniversary, die wij dankzij hen hebben beleefd: Mille Grazie!

Een groot deel van onze leden bleven nog enkele dagen, om samen in en om Turijn nog een paar leuke trips te maken, allemaal met het dak eraf natuurlijk.

Henk Martens en zijn Italiaanse vriend Atillio, hebben ons prachtige dorpjes laten zien, heerlijk laten lunchen op idillische plekken, laten golfen en wijn laten proeven in een gerenommerde wijnmakerij.

Henk en Atillio: onze hartelijke dank daarvoor.

Daarna werd terug naar Nederland gereden of werd de vakantie elders nog even voortgezet.

Verschillende deelnemers zullen in de komende Uno Barra Nove’s verslag gaan doen van wat wij allemaal per dag beleefd hebben met bijbehorende foto’s.

Bijgaand vast een paar foto’s van onze memorabele reis.

 

Warner Elgersma